Wszyscy z was znają bardzo dobrze chłodzenie Artic Colling Twin Turbo , pojawiła się dla niego konkurencja w postaci Xigmatek Bifrost konstrukcja obu chłodzeń jest bardzo podobna z tym że,Xigmatek został stworzony bardziej do konkurowania z Arctic Cooling Accelero Xtreme GTX 280 niż z starym znajomym TT . Jednak porównajmy go do TT niestety sprzęt również nas ogranicza .
Xigmatek posiada:
- 5 ciepłowodów ,
- bezpośredni kontakt ciepłowodów z chipem karty graficznej
- większa powierzchnie odprowadzania ciepła
- dwa wentylatory o wymiarach 100 x 100 x 15 mm o wydajności powietrza 76.46 m3/h
Zwrócie uwagę na jakość wykonania samego chłodzenia niklowane ciepłowody, pokrycie żeberek specjalna farba, jakoś nie odbiega od najwyższych dzisiejszych standardów .
Sama kompatybilność Xigmateka zadziwia :
* Otworki o rozstawie 43mm:
o ATI Radeon X2400 series
o ATI Radeon X2600 series
* Otworki o rozstawie 53mm:
o ATI Radeon HD 3850 series
o ATI Radeon HD 3870 series
o ATI Radeon HD 4850 series
o ATI Radeon HD 4870 series
o ATI Radeon HD 4890 series
o NVIDIA Geforce 6800 Ultra series
o NVIDIA Geforce 7800 GT/GTX series
o NVIDIA Geforce 7900 GTX series
o NVIDIA Geforce 8800 GT/GTS series
o NVIDIA Geforce 9600 GT series
o NVIDIA Geforce 9800 GT series
* Otworki o rozstawie 51mm:
o NVIDIA GTX 285
o NVIDIA GTX 280
o NVIDIA GTX 275
o NVIDIA GTX 260
o NVIDIA GTS 250
Ogromna różnorodność kart rożnego typu i w różnych przedziałach cenowych , sam zestaw montażowy dołączony do Bifrosta jest zadziwiający spójrzcie :
- 14 kości na pamięci karty
- 6 Thermopad również na pamięci ponieważ Bifrost mają długie miejsce styku chłodzi również cieplowodami 2 kości ram w modelu GTS 250.
Termopady zapewniają bardzo dobre odprowadzanie ciepła.
Po raz pierwszy spotkałem się z takim rozwiązaniem .
- 2 x podkładki o różnej szerokości
- chłodzenie na sekcje zasilania
- radiator na mostek HIS + podkładka co się bardzo rzadko zdarza żeby producenci dodawali taka podkładkę .
- 2 x śrubki montażowe o różnej grubości
- kołki i jeszcze raz średnie i małe termopady
Sama instrukcja montażu jest bardzo czytelna i nawet mało zawansowany użytkownik powinien dać sobie rade sam z zamontowaniem tego zestawu .
Oczywiście kiedy montowałem BIfrosta na GTS 250 nie obeszło się bez błędów w opisie rozstawu śrubek montażowych , ale jestem przekonany że to nie firma XIgmatek pomyliła się tylko Nvidia coś przekombinowała z PCB kart ostatnio dość dużo problemów jest z różnymi rzeczami związanymi z nowymi chłodzeniami kart .
Co do sterowania wiatrakami na chłodzeniu , wyjście 3 pin wpinane w wolne miejsce na płycie głównej u mnie pracowały wiatraki na 1800 obr i słychać szum powietrza ale terkotu łożysk nie zauważyłem , wykonanie wentylatorów jest bardzo dobre .
Moja płyta nie umie sterować takim 3 pin i wentylatory miały cały czas 1800 obr/min ale ponieważ mam regulator to po podłączeniu szum zamilkł i chłodzenie pracuje w trybie półpasywnym .
Nie montowałem oryginalnego zestawu radiatorów z Xigateka wymieniłem jedynie główne chłodzenie :
144
143
Zostały również odklejone dwa górne radiatory , na których miejsce zostały zamontowane termopady (niestety mój sprzęt fotograficzny wyzioną ducha i nie mogę zamieścić zdjęć).
Nasz drugi bohater Twin Turbo już doczekał się opisu oto link :
- http://www.aac.com.pl/forum/palit-gts-250-arctic-cooling-accelero-twin-turbo-t210.html
Podczas testów wentylatory Xigmateka pracowały właśnie na 1800 obr/min , również TT zostanie ustawiony na takie szybkości wentylatorów .
Do testowania posłużył nam program Furmark a oto jego wyniki (czas testowania 250 sec).
Obciążęnie karty przy taktowaniu core 800mhz shader 1984 mhz memory 1250 mhz
Widać że Furmark wyciska ostanie poty z tej karty i temperatura 78 stopni jest tego odpowiednikiem .
Xigmatek podczas pracy po Windowsem 1800 obr/min .
Temperatura pracy na takim ustawieniu chłodzenia jest wręcz idealna 40 stopni , dla mnie to bardzo dobry wynik .
A teraz Twin Turbo ustawiona moc wentylatorów na 90 %, czyli coś kolo 1800 obr/min i zobaczcie co się dzieje .
Temperatura dochodzi do 83 stopni mój GTS nie lubi tego zaczynają się pojawiać błędy graficzne w Furmarku co podczas testów Xigmateka nie występowało .
A tak sprawuje sie TT w Windowsie .
Czyli o jakieś 8 stopni więcej niż Bifrost , jeżeli weźmiemy pod uwagę to że Artic na 90 procentach mocy jest wyraźnie głośniejszy niż Xigmatek , a Xigmatek po obniżeniu szybkości może pracować połpasywnie w Windowsie to mamy odpowiedz które chłodzenie jest lepsze .
Również pod obciążeniem pełnym występuje 5 stopni różnicy miedzy chłodzeniami i nie wspominając o dziwnych artefaktach pojawiających się na chłodzeniu TT , możliwe że pamięć karty zaczynała się przegrzewać .
Zauważcie również zmianę temperatur wszystkich podzespołów komputera , Xigmatek Bifrost jest dużo większym i nowocześniejszym chłodzeniem od Twin Turbo , jak ktoś już napisał na tym forum LEPSZE WROGIEM DOBREGO .
Jeżeli jesteś zainteresowany zamontowaniem Bifrosta nie powinieneś być z niego zawiedziony .
Podstawowe plusy :
- duża kompatybilność
- bardzo dobre wykonanie
- ciche wiatraki
- dużo elementów dodanych przez producenta
- cenna (biorąc pod uwagę wyposażenie )
Minusy :
- brak recznego kontrolera obrotów
- aż za dużo dodatków
- przy niektórych kartach z serii GTX260 i wyżej trzea nieco podpiłować radiator na HSI ( nie wiadomo czyja to do końca winna )